Eind april ging de jaarlijkse meerdaagse van de Strandwerkgroep door in Normandië. We verbleven in Granville en bezochten enkele keren de eilandengroep Iles Chausey. Daar is het hoogteverschil tussen laag en hoog water één van de grootste in Europa, tot wel 14 meter. Dat is enorm! Het hoofdeiland van 45 ha bij hoog water wordt tot 2000 ha groot bij laag water. Ons speelterrein was dus gigantisch. En zeer gevarieerd: van rotsen met wierzones tot zandstranden en zeegrasvelden. Met daaruit volgend een zeer rijke mariene fauna.
Eén van de soorten waar ik gericht naar op zoek ben gegaan is de anemoongarnaal Periclimenes sagittifer. Deze kleine, mooi gekleurde garnaal leeft uitsluitend in symbiose met wasroos, een anemonensoort. Iedere wasroos die ik tegenkwam werd dus uitvoerig geïnspecteerd. En met succes. Meerdere anemoongarnalen, alsook sponspootkrabben (ook een symbiont van wasroos) werden gevonden.
Een ander hoogtepunt was de vondst van een sponskrab Dromia personata, ook wel wolkrab genoemd. Heel onverwacht want deze soort leeft normaal gezien niet in de getijdenzone. De naam sponskrab komt van het feit dat hij dikwijls een stuk spons met zich mee draagt als camouflage. Het gevonden exemplaar deed dat met een stuk kolonievormende zakpijp Botryllus schlosser.