Vissen uit onze Noordzee. Velen kunnen zich er wel wat bij voorstellen, of toch dankzij de viswinkelvitrines. Het waarnemen van levende vissen in onze zee is minder vanzelfsprekend. Daarom leek het me leuk om onze Noordzeevissen in beeld te brengen. Hieronder alvast wat tussentijdse resultaten.
Onze Belgische Noordzee bestaat voornamelijk uit zandbanken. Het ideale habitat voor tal van platvissoorten, ponen, mullen, roggen en zelfs haaien. De twee meest voorkomende haaiensoorten bij ons zijn de Hondshaai en de Gevlekte gladde haai. De aanwezigheid van Hondshaai zal geen verrassing zijn. Ze worden wel eens verkocht in viswinkels (niet zelden als zeepaling), en ook het aanspoelen van hun eikapsels na stormweer is algemeen langs onze stranden. Van de Gevlekte gladde haai zal men geen eieren kunnen vinden, want die zijn eierlevendbarend. De eieren ontwikkeling zich in het moederdier en als het zover is worden jonge haaitjes gebaard. Dat doen ze in de zomer, dicht tegen de kust. Daarna trekken de volwassen haaien naar het Kanaal of verder richting de Golf van Biskaje om te overwinteren.
Schrik voor deze haaien is niet nodig, ze zijn volkomen ongevaarlijk voor de mens. Men past dan beter op voor de Kleine pieterman. Dit kleine visje heeft giftige stekels op de rug en kieuwdeksels en omdat ze tot in de brandingszone leven, komen ze wel eens in contact met badgasten. Gestoken worden door een pieterman kan behoorlijk pijnlijk zijn. Maar aangezien het gif thermolabiel is, zorgt warm water snel voor verzachting. De Grote pieterman is een andere soort die dezelfde giftige stekels heeft, maar deze leeft in dieper water.