De jaarlijke meerdaagse van de Strandwerkgroep ging dit jaar door in Quiberon, een schiereiland in het zuiden van Bretagne. En opnieuw werden leuke soorten gevonden.
Bovenaan het lijstje hoogtepunten staat de vondst van het garnaaltje Hippolyte prideauxiana. Dit mooie garnaaltje leeft commensaal met de zeelelie Antedon bifida en is niet gemakkelijk te vinden tussen de vele kleurrijke armen van de zeelelies. Maar Cédric d’Udekem d’Acoz, specialist in crustacea, ging er gericht naar op zoek en met succes!
Een ander hoogtepunt was het vinden van 5 soorten zeenaalden op één locatie. Zeker omdat er een soort bij zat die ik nog niet eerder gevonden had: de ‘straightnose pipefish’ of Nerophis ophidion. Een klein smal zeenaaldje dat leeft tussen zeegras en waarvan de vrouwtjes een prachtig blauwe tekening hebben.
Wat ik ook voor het eerst zag was de eendenmossel Pollicipes pollicipes. Deze soort leeft in tegenstelling tot vele andere eendenmossels niet op drijvende voorwerpen, maar groeit op zwaar geëxposeerde rotsen langs de kust. Ik wist dat ze zuidelijker te vinden zijn in Spanje en Portugal waar ze als delicatesse verkocht worden onder de naam Percebes. Dat ze ook in Bretagne voorkomen, en wel met tientallen vierkante meters bij elkaar, was een aangename verrassing.
Tenslotte nog een woordje uitleg over een soort die ik iedere trip naar Bretagne wel eens zie, maar nu pas op foto zette. Het gaat om Symsagittifera roscoffensis, een groene platworm van slechts enkele millimeters groot. Ze leven vaak met miljoenen bij elkaar in de intertidale zone. Bij hoogtij zitten ze in het zand, beschermd tegen de golven; bij laagtij kruipen ze naar het oppervlak en concentreren ze zich in het afvloeiend water. Ze zijn dan zichtbaar als groene slierten. De reden om naar het oppervlak te kruipen is de zon. Want onder hun huid leeft de micro-alg Tetraselmis convolutae (vandaar de groene kleur) die aan photosynthese doet. De aangemaakte nutriënten worden gedeeld met de worm en is zijn enige bron van voedingsstoffen. Deze samenwerking wordt photosymbiose genoemd.