Er zijn zo van die dagen waarbij je plannen in het water vallen omwille van een zeldzaam dier dat zich ergens laat zien. Zondag 29 oktober 2023 was zo’n dag. “Er zwemt een Orka voor de kust van Koksijde!” Een Orka?! Alles laten vallen en richting Koksijde dus. Daar liet de Orka zich gedurende enkele uren prachtig zien. Door de enorme rugvin, wat wijst op een mannetjesdier, en de korte afstand was het dier zelfs met het blote oog goed te bekijken. Het trok een massa kijklustigen aan.
In de namiddag kwam het dier plots iets te dicht tegen het strand waardoor hij vast kwam te zitten in het ondiepe water. Met aftrekkend water lag de Orka al snel op het droge en was zijn dood een kwestie van tijd. Een dag met uiteenlopende emoties!
De dode orka werd ter plaatse nader onderzocht. Opvallend waren de afgesleten tanden, wat niet alleen wijst op een adult/ouder dier, maar ook op een visetende orka. Visschubben en ruw haaienvel veroorzaken namelijk serieuze tandslijtage. De relatief korte lengte van 6,1 meter komt ook meer in de buurt van de visetende orkagroepen. Zoogdieretende orkamannetjes, zoals er ten westen van Ierland leven, worden namelijk een pak groter. Hierdoor kunnen we aannemen dat de aangespoelde orka waarschijnlijk afkomstig is van Noorwegen of Spanje waar visetende orka’s leven.
Op verschillende plekken, maar vooral aan de onderkant van de staart, zaten ectoparasitaire vlokreeften van de familie van de walvisluizen. Die zijn vaak gastheerspecifiek en dan zou het hier gaan om de Killer whale lice (Cyamus orcini). Determinatie -en dus bevestiging van de soort- moet nog gebeuren.
Verder viel ook op dat het dier erg mager was. De volgende dag werd een autopsie uitgevoerd om de verdere gezondheidstoestand van het dier in te schatten.